Putten Halvinkhuizen

In de vroege zomer van 2024 heeft ADC een opgraving uitgevoerd aan de zuidkant van Putten, waar in de toekomst de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen zal verrijzen. Eerder, in 2022/2023, is een groot deel van het plangebied Halvinkhuizen al door ons onderzocht door middel van proefsleuven, waarbij duidelijk werd dat binnen het hele plangebied verspreid liggende resten van bewoning uit de IJzertijd en de Middeleeuwen aanwezig zijn. De opgraving vond plaats binnen Fase 1, het noordoostelijke deel van het plangebied Halvinkhuizen. Vooraleer men hier begint met bouwen worden de archeologische resten door archeologen van ADC opgegraven en daarmee veilig gesteld.

Drone foto van het plangebied
Archeologen in actie

Dit grootschalige onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool Saxion, die aangrenzend aan onze opgraving hun fieldschool voor eerstejaars studenten archeologie organiseerden. In een campagne van zes weken hebben we gezamenlijk bijna 1,5 hectare vlakdekkend kunnen opgraven. Tijdens het veldwerk was er een mooie kruisbestuiving mogelijk, waarbij de studenten ook direct konden meekijken en soms zelfs meewerken bij een grote ‘commerciële’ opgraving en ervaren hoe mooi archeologie kan zijn. ADC neemt de opgravingsresultaten en vondsten van de fieldschool mee in de eigen opgravingsrapportage, waarmee het werk van de studenten van Saxion een hele nuttige toevoeging is aan het onderzoek op Halvinkhuizen.

Tijdens de opgraving van ADC zijn, zoals verwacht, verschillende erven en boerderijen uit de Late IJzertijd en de Middeleeuwen (10e tot 13e eeuw) aan het licht gekomen. Het gaat daarbij in totaal om zeven gebouwplattegronden en bijbehorende erven. Op deze erven liggen ook nog spiekers (kleine opslaggebouwtjes) en soms een waterput. Veel van de sporen bevatten vondsten als aardewerk, maalsteen, slak of metaal en in de waterputten was soms nog de houten bekisting aanwezig.

Drone foto van de aangelegde putten
Studenten kijken aandachtig toe

Als straks alle vondsten gewassen en gesplitst zijn en de opgravingsresultaten van ADC en Saxion zijn samengevoegd kan de wetenschappelijke uitwerking beginnen.
Binnen het onderzoek is de landschappelijke en ruimtelijke ligging van akkers, erven en boerderijen in verschillende perioden op de Noord-Veluwe een interessant thema. Ook interessant is bijvoorbeeld of watervoorziening in gemeenschappelijk gebruik was, of dat ieder erf een eigen waterput had. Zo zijn er nog vele vragen die antwoord behoeven. 
Na analyse van de vondsten en monsters door onze materiaalspecialisten, zal het onderzoeksteam pogen de antwoorden op deze en andere vragen te vinden. De opgravingsresultaten worden uiteindelijk gepresenteerd in het eindrapport dat hier te downloaden zal zijn.

Scroll to Top