Boomstamboot Esch

Project berging boomstamboot Esch

In juni 2024 is door ADC ArcheoProjecten in opdracht van Ruimte voor Ruimte een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd aan de Postelstraat te Esch. Tijdens dit onderzoek werd een bijzondere vondst gedaan, een boomstamboot!

Een boomstamboot is een kano- achtige boot die vooral in de Prehistorie en Romeinse Tijd gebouwd werden. Hiervoor werd een grote boom gekapt en uitgehold. Zo bleef er een holle boomstam over, waar je in kan varen.

De opgraving

Tijdens de opgraving is de boot in een grote houten bak uit de grond gehaald. Deze bak is in zijn geheel verplaatst naar het Oertijdmuseum, waar een mini-opgraving zal plaatsvinden aan de binnen- en buitenzijde van de boot.  Bij het uitgraven van de binnenzijde moet goed gelet worden op het voorkomen van voorwerpen die in de boot achtergelaten zijn maar ook of er bijvoorbeeld kleine schotten zijn gemaakt.

Landschappelijk onderzoek

Door het landschap te onderzoeken kunnen we bepalen in wat voor omstandigheden de boot is achtergelaten of vergeten is. Om het landschap te kunnen begrijpen, zijn in het veld grondboringen gezet en dwarsdoorsneden van de bodem gedocumenteerd. Ook zijn er monsters genomen waaruit we kunnen bepalen welke planten en bomen er in de omgeving gegroeid hebben.

Uitprepareren en conserveren

Helaas blijft het hout niet goed bewaard als we het alleen laten drogen. Omdat het om een bijzondere vondst gaat moeten we zorgen dat deze in deze staat blijft.

Nu wordt de boomstamboot eerst uitgeprepareerd en daarna geconserveerd. De uitgegraven boot wordt in een grote bak gelegd waarbij het water dat nu nog in de houtstructuur zit vervangen wordt door een impregneermiddel (PEG). Dit proces duurt in totaal wel twee jaar!

ADC ArcheoProjecten in opdracht van: Ruimte voor Ruimte

In samenwerking met: Oertijdmuseum, Gemeente Boxtel, Erfgoed Brabant, Provincie Noord-Brabant

Scroll to Top