Archeologie als winst!
De verstoorder betaalt zegt de wet. In 2007 is het verdrag van Malta doorgevoerd in de Nederlandse wetgeving en sinds 1 januari 2024 de Omgevingswet. Dit houdt in dat zodra ‘bodemverstorende graafwerkzaamheden’ worden uitgevoerd, de plaatselijke gemeente of provincie (bevoegde overheid) van u kan verlangen om archeologisch onderzoek te laten doen als onderdeel van uw vergunning. Het is afhankelijk van de omvang van de bodemingreep en het bestemmingsplan of er archeologisch onderzoek nodig is.
Het maakt niet uit in welke fase van archeologisch onderzoek u zit, wij helpen u daarin graag verder. Het is aan te raden om in een zo vroeg mogelijk stadium van het project het onderzoek te laten uitvoeren of contact op te nemen om u te laten adviseren. Dit kan u tijd en kosten besparen.
Archeologisch onderzoek verloopt in verschillende stappen, samengevat in het werkproces archeologie; ook wel het proces van Archeologische Monumentenzorg (AMZ) genoemd. In dit proces worden stapsgewijs de archeologische waarden van een gebied in kaart gebracht en advies uitgebracht aan de bevoegde overheid; die besluit of vervolgonderzoek nodig is.
Zo bestaat de eerste stap uit een bureau- en/of booronderzoek. Als hieruit blijkt dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn, bent u snel klaar. Als er wel sprake is van een vindplaats vindt de waardering daarvan meestal plaats in de vorm van een proefsleuvenonderzoek.
Hiervoor is een PvE (Programma van Eisen) verplicht; ook hiervoor kunt u bij het ADC terecht.
Een proefsleuvenonderzoek wordt volgens een PvE uitgevoerd en hieruit volgt wederom een realistisch advies richting bevoegde overheid. Dat kan zijn:
- Vrijgeven, er is dan geen vervolgonderzoek meer nodig.
- Laten zitten (behoud in situ / fysiek beschermen), kijk hiervoor op de pagina beleid en erfgoedbeheer of archeologisch advies
- Archeologisch begeleiden
- Opgraven
Het vervolgonderzoek kan het ADC voor u uitvoeren
Blader eens door ons boekje Archeologie! waarin deze stappen nog eens worden toegelicht of volg de linkjes naar de betreffende webpagina’s.
En archeologie is nieuws! Vondsten uit het verleden fascineren bewoners, publiek én pers. Er zijn veel manieren waarop het verhaal verteld kan worden, mensen betrokken kunnen worden bij het project en het biedt kansen om uw project in de schijnwerpers te zetten. Het ADC denkt graag mee over uw mediastrategie. Kijk hiervoor op de pagina publieksarcheologie.
Voor specialistisch onderzoek van het vondstmateriaal, botanie, fysische antropologie of landschap heeft het ADC de juiste expertise in huis. Daarnaast hebben we een eigen conserverings- en restauratieatelier.
Tot slot heeft het ADC een decennialange ervaring op het gebied van maritieme archeologie.
Het ADC is volledig gecertificeerd en werkt volgens de Kwaliteitsnorm voor de Nederlandse Archeologie. Ons VCA*- certificaat garandeert dat we veilig werken.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we belangrijk. Het ADC investeert in mensen en in kennis, we gaan verantwoord om met materialen, met de omgeving en met ons milieu.