ADC zet weer voet op Belgische bodem

ADC zet weer voet op Belgische bodem met een omvangrijk boor en proefsleuvenonderzoek in Antwerpen Haven.

Het onderzoek omvat verschillende fasen: op enkele percelen moet de bodemopbouw nog in kaart worden gebracht met een landschappelijk bodemonderzoek. Vervolgens wordt op alle beschikbare percelen in de Antwerpse Opstalvallei een archeologisch booronderzoek met monstername uitgevoerd. Deze boringen worden machinaal gezet met een avegaar-boormachine. Dit maakt het mogelijk groot volume boormonsters te nemen tot enkele meters onder maaiveld.  Het boorwerk wordt uitgevoerd door archeologen en bodemkundigen van ADC ArcheoProjecten, geassisteerd door de boormeesters van Daemen milieutechniek.

Er is een hoge verwachting voor het aantreffen van vuursteenvindplaatsen. Deze vindplaatsen zijn ontstaan in het begin van het huidige geologische tijdvak (het Holoceen) circa 10.000 tot 5000 jaar geleden. We onderzoeken 3 potentiële archeologische niveaus; van laat paleolitisch in het oude dekzand tot neolitisch rondom een oude ingesneden beek en oeverzone.  De Opstalvallei maakte later deel uit van het Schelde stroomgebied waardoor we in potentie een goed afgedekt prehistorisch landschap in kaart kunnen brengen.

Zodra het booronderzoek is afgerond en de contouren van de prehistorische vindplaatsen bekend zijn kunnen we de overige gebiedsdelen met proefsleuven onderzoeken op het voorkomen van vindplaatsen of nederzettingen vanaf de late prehistorie tot aan de recentere perioden.

Scroll to Top