Specialistisch onderzoek
Door archeologisch onderzoek komen we veel te weten over ons eigen verleden. Het ene moment verandert een opgraving ons beeld van het verleden, het andere moment biedt het een gedetailleerde inkijk in het dagelijks bestaan van toen aan de hand van een vondst of een biologisch grondmonster.
Bij het ADC zijn diverse specialisten in dienst die u kunnen helpen met alle aspecten van de archeologie. Van onderzoek naar een specifieke vondstcategorie als bot of aardewerk, het analyseren van grondmonsters, het toepassen van dateringstechnieken tot het schrijven van een boeiend verhaal. Vaak doen we dat in huis en anders verzorgen we dit onderzoek voor u.
De fysisch geografen van het ADC bestuderen de natuurlijke landschapsvormende processen die in het verleden van invloed zijn geweest op hoe het landschap eruit zag, hoe de mens het landschap heeft kunnen gebruiken en waar logischerwijs resten van menselijke activiteiten verwacht kunnen worden.
Daarnaast is een aantal archeologen bij het ADC naast projectverantwoordelijke of veldarcheoloog ook materiaal- en/of periodespecialist. Zij kunnen u van dienst zijn met het geven van specifieke dateringen en het verlenen van adviezen op gebied van veldstrategie of bemonstering.
Het specialistisch onderzoek, variërend van quickscan tot uitgebreide analyse wordt verwerkt in een rapportage.
Het ADC beschikt over een eigen conserverings- en restauratieatelier waar objecten van metaal, leer, glas, aardewerk en hout kunnen worden behandeld.
Al vanaf mijn studietijd ben ik bezig met onderzoek naar begraafplaatsen, grafrituelen en menselijke skeletten. Dat soort onderzoek doe ik nu ook bij ADC. De afgelopen jaren heb ik veel skeletten onderzocht. Voor één opgraving wel 1200. Voor elke begraven persoon kon ik zo iets vertellen over de leeftijd, het geslacht en de lengte, maar ook over het leven dat iemand heeft geleid, onder meer aan de hand van slijtages en ziektes die op het skelet te zien zijn.
Als specialist kom ik ook in het veld. Ik bekijk dan hoe graven en menselijke resten het beste kunnen worden gedocumenteerd en geborgen. Uit graven kan je enorm veel informatie halen, maar je moet wel weten wat je doet en waarom. Zo leren we steeds meer over hoe overledenen zijn behandeld en begraven en welke grafrituelen en rondom de begrafenis zijn uitgevoerd door de nabestaanden.
Het mooie aan mijn specialisme vind ik het menselijke ervan. Iedereen krijgt te maken met de dood, het is zo universeel. Het onderzoeken van een graf of skelet heeft ook iets heel persoonlijks. Dat skelet was ooit een levend persoon, iemand met gevoelens, dromen en wensen. Het is voor mij dan ook heel belangrijk om respectvol te werk te gaan.
Juliët Rebergen
Specialist menselijke skeletten
Als archeoloog en projectleider kom ik op allerlei plekken waar mensen vaak al duizenden jaren gebruik van maken. Voor al die plekken probeer ik zo compleet mogelijk in beeld te brengen wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Soms is een plek maar kort bewoond geweest. Zo onderzocht ik een boeren erf uit de Vroege IJzertijd (ca. 800-500 voor Chr.), waar één generatie van een familie heeft gewoond. Op die manier krijg je de leefwereld van die ene familie in beeld, 2500 jaar geleden! Maar er zijn ook plekken waar mensen steeds weer terugkeerden en waar de verhalen zich opstapelen. Bijvoorbeeld de sporen van een Romeinse nederzetting, doorsneden door vroeg-middeleeuwse graven en ook door schuttersputten uit de Tweede Wereldoorlog. Al die verhalen zijn de moeite van het vertellen meer dan waard.
Naast opgraven en schrijven houd ik mij ook graag bezig met objecten van metaal, vooral uit de Romeinse tijd. Ik heb onderzoek gedaan naar de vele metalen objecten die zijn gevonden bij baggerwerkzaamheden in de Waal bij Rossum. Ooit lag daar een Romeins legerkamp. Tussen de vondsten zaten dan ook veel stukken van militaire uitrusting. Ik ben geboren en getogen in de omgeving van Rossum. Eigenlijk woon ik dus bovenop de archeologie die ik nu mag onderzoeken.”
Jelle van Hemert
Archeoloog en specialist metalen objecten