Publieksarcheologie
Open dag in Oosterwold
Publieksopgraving in Katwijk
Informatiebord in Leersum
Opnamen voor Klokhuis
Publieksboeken
Bij het ADC werken archeologen met passie voor het verleden. Daar vertellen we graag over en mensen betrekken bij ons werk doen we nog liever. Archeologie is van iedereen, maar het krijgt pas betekenis als we het verhaal erachter kunnen vertellen. Wat is dit voor voorwerp en door wie werd het gebruikt? En hoe kwam het hier terecht?
Erfgoed illustreert ons verhaal, het zijn de plaatjes in ons eigen boek. Het is onze basis, al generaties lang. En als we er goed voor zorgen zal het verhaal nog heel lang verteld kunnen worden en dat is ook waar ADC ArcheoProjecten veel belang aan hecht. Want wie zouden wij zijn zonder verleden?
Erfgoed is het cement van onze maatschappij. Door groepen mensen bij ons werk als archeologen te betrekken en ze een stem te geven in wat de betekenis ervan is in hun eigen omgeving creëren we samenhang tussen mensen en dragen we bij aan een leefbare maatschappij. De Nederlandse overheid heeft dit belang erkend door het Europese verdrag van FARO te ondertekenen. In dit verdrag wordt gesteld dat iedereen recht heeft om te participeren in hun eigen erfgoed en dat daar ook ruimte voor moet zijn. De Nederlandse overheid stimuleert dit door aanvullende gelden ter beschikking te stellen. Hoe mooi is het wanneer we door het aanvragen van aanvullende subsidies uw project nog een stukje mooier kunnen maken!
Laat ons het verhaal vertellen op een open dag. Maak erfgoed tastbaar met een tentoonstelling, een boek of folder, een informatiebord of ander aandenken op de bouwlocatie. Laat het publiek meegraven naar hun verleden. Betrokken bewoners zijn goud waard.
Pers en media
Archeologie is nieuws! Vondsten uit het verleden fascineren pers én publiek. Zorg dat u in beeld komt via tweets en andere social media. Voed de pers met beeld en informatie, vul uw website met verhalen uit het veld. Laat uw naam horen. We denken graag mee over een mediastrategie. Liever geen pers? Ook geen probleem. We informeren alleen als ú dat wilt.
We noemen hier een aantal voorbeelden:
- Publieksboeken en -folders met veel beeldmateriaal
- Het ADC werkte mee aan de familieweg in Oosterdalfsen: Familieweg – OosterDalfsen
- Lessen op school
- Publieksopgravingen in onder meer Katwijk, Dalfsen en Tiel.
- Informatieborden
- Vaste tentoonstelling in het RMO
Archeologie uit je achtertuin | Rijksmuseum van Oudheden (rmo.nl) - (Tijdelijke) vitrine inrichten in bijvoorbeeld het gemeentehuis of oudheidkamer over het archeologisch onderzoek in uw gemeente