Beleid en erfgoedbeheer
Erfgoedbeheer is belangrijk voor ons land, omdat het ons in staat stelt ons gezamenlijk erfgoed te bewaren en beschermen voor de generaties na ons. Erfgoed bevat een veelvoud aan aspecten dat ons bindt als samenleving, denk aan: historische gebouwen, monumenten en archeologische vindplaatsen.
De erfgoedwet stelt dat de zorg voor archeologie voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid is van de gemeentes (bevoegde overheid). Iedere gemeente dient een eigen archeologisch beleid te voeren en zorg te dragen voor het eigen erfgoed. Samen met de nieuwe Omgevingswet maakt de Erfgoedwet een integrale bescherming van ons cultureel erfgoed mogelijk.
Met dit beleid kunnen wij u helpen. Onze adviseurs hebben ruime ervaring met het maken van archeologische en/of cultuurhistorische inventarisaties, het opstellen van beleidsvisies en de integratie daarvan in het dagelijks werk.
Ook voor het fysiek monitoren van historische gebouwen en archeologische monumenten hebben we specialisten in huis. Ze bekijken de conditie van het terrein en documenteren aantasting door mens of dier en begroeiing. Ze kunnen adviseren en ondersteunen bij onderhoud- of herstelwerkzaamheden.
Wij zijn er voor grote complexe vraagstukken maar ook die enkele keer dat u een specialistische vraag hebt.
Overige diensten die het ADC biedt en voor u relevant kunnen zijn: archeologische advies, publieksarcheologie, specialistisch onderzoek, conservering en restauratie