Archeologische Opgraving
Als tijdens het vooronderzoek blijkt dat er een archeologische vindplaats op het terrein ligt, is het nodig om voor verdere planontwikkeling eerst te bepalen of deze in de bodem bewaard kan blijven (behoud in situ, zie archeologisch advies/erfgoedbeheer). Zo niet, dan kan het bevoegd gezag bepalen dat het te ontwikkelen terrein opgegraven dient te worden.
We hebben zeer ruime ervaring met het uitvoeren van kleine tot omvangrijke opgravingen. Wij doen dit met de modernste apparatuur en zeer ervaren archeologen. Hierdoor zijn we in staat een archeologisch opgraving scherp aan te bieden en goed en snel uit te voeren.
Bij een opgraving worden alle archeologische sporen onderzocht en in kaart gebracht. De vondsten worden verzameld, gewassen en gesorteerd. Daarnaast kan bodemkundig onderzoek gedaan worden en monsters worden genomen ten behoeve van botanisch of daterend onderzoek (specialistisch onderzoek).
In dag- en weekrapporten worden voortgang en eerste interpretaties vastgelegd. Na de opgraving wordt een evaluatierapport opgeleverd met een scan van de vondsten, de eerste resultaten en een aanbeveling voor de uitwerking van de opgraving. Dit biedt de mogelijkheid om hierover nadere afspraken te maken en een helder inzicht te krijgen in planning en kosten.
In sommigen situaties bepaalt het bevoegd gezag dat er een archeologische begeleiding mag worden uitgevoerd. Deze vindt dan gelijktijdig plaats met de bouw- of sloopwerkzaamheden. Ook hiervoor is een Programma van Eisen verplicht.
Projectbegeleiding
Wij kunnen u helpen bij alle stappen van het archeologisch proces. Voorafgaand aan uw project kunnen we u informeren over de risico’s van archeologie. In het proces van planning adviseren we over de regelgeving en brengen we de waarde van archeologie in kaart. Mocht het nodig zijn dan verzorgen we uw archeologisch onderzoek zodat u verder kunt met uw project.
Grootschalige projecten vragen om een aanpak waarin inzicht in archeologische waarden, projectbeheersing, planning en flexibiliteit van uitvoering centraal staan. Archeologisch onderzoek levert vaak bijzondere resultaten op die zich laten vertalen in de inrichting van uw project.
Bouwen met meerwaarde noemen we dat!
Zie ook: publieksarcheologie, conservering en restauratie.