Voormalige Sint Maartensbuitenpoort gevonden in Wyck

In St. Maartenspoort in Wyck, Maastricht wordt aan het riool gewerkt. Daarbij zijn archeologen van het ADC aanwezig om mee te kijken met de werkzaamheden. Op 10 november werd een bijzonder stukje vestingmuur aangetroffen bij het archeologisch onderzoek: restanten van de voormalige Sint Maartensbuitenpoort.

Muurrsten van de St Maartensbuitenpoort tijdens archeologisch onderzoek in Wyck, Maastricht. Foto: ADC

Bij eerdere graafwerkzaamheden werden ook al restanten van muurwerken gevonden. Op oude plattegronden zijn de vestingwerken al te zien waardoor het bekend was waar de resten hiervan ongeveer moeten liggen. De restanten die bij de rioolwerkzaamheden werden gevonden betreffen waarschijnlijk delen van het fundament van een van de poorten en stammen uit de tweede helft van de 15e eeuw.

Afgelopen maandag 14 november werden omwonenden, leerlingen van basisschool Wyck en de pers uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de resten van de muur. Ook waren wethouder Frans Bastiaens en Jos Notermans van Stichting Menno van Coehoorn aanwezig bij deze bijzondere vondst. Luister hier naar wat zij en ADC collega Maikel van Stiphout hierover vertellen aan Wat is loos in Mestreech.

Meer weten over de lange historie van deze bijzondere vestingwerken? Lees het verhaal maar eens op vestingmaastricht.nl.

Impressie van het archeologisch onderzoek in Wyck, Maastricht, naar de restanten van de St Maartensbuitenpoort. Foto’s: ADC

Relatiebeheer