De Limes belicht: ook ADC vertegenwoordigd op internationaal Limes-congres

Zondag 21 augustus begint het vijfentwintigste internationale Limes-congres dat gehouden wordt in Nijmegen. Wetenschappers over de hele wereld die zich bezig houden met alle aspecten van deze grens van het Romeinse Rijk komen bij elkaar om hun bevindingen en ideeen te bespreken.

Ook het ADC doet mee en is flink vertegenwoordigd met maar liefst vijf sprekers.

Op maandag 22 augustus vertelt Roderick Geerts, samen met collega Cristina Crizbasan van de University of Exeter, over wat een Bataafse rekruut van het Romeinse leger placht mee te nemen voor zijn stationering. Hierbij is gekeken naar het zeer herkenbare Nederlandse aardewerk dat werd teruggevonden: is dat ter plekke nagemaakt, of werd het meegenomen van huis?

Woensdag 24 augustus, tijdens een sessie georganiseerd door het ADC, spreken twee ADC-collega’s in afzonderlijke lezingen over grafgiften uit Romeinse begraafplaatsen. Frédérique Reigersman van Lidth de Jeude geeft aan dat aardewerken grafgiften veranderingen door de tijd laten zien, zowel in soort en hoeveelheid materiaal, als in gebruikte rituelen, die mogelijk gerelateerd kunnen worden aan leeftijd en geslacht van de overledene.

Botanische resten als knolglanshaver (Arrhenatherum elatius ssp. Bulbosum) worden, aldus Neeke Hammers, regelmatig gevonden in Noordwest-Europa, en in verschillende  perioden, maar in Nederland komt het sporadisch voor en met name langs de Limes in Romeinse crematiegraven. De lezing gaat daarom over het gebruik van knolglanshaver en andere botanische resten als grafgift en rituele toepassingen in deze periode langs de Limes.

Later op woensdag spreken Tamara Vernimmen en Ivo Vossen over een speciale houtvondst uit Houten: dunne houten plankjes die op de bodem van een put waren aangetroffen blijken mogelijk hergebruikte dakshingles te zijn, gezien hun aangepunte uiteinde aan de ene kant, en een gat aan de andere uiteinde.

Naast deze lezingen van onze ADC collega’s zijn er tal van andere fascinerende verhalen te beluisteren. Lees meer over het congress en het uitgebreide lezingenprogramma op hun website.

Relatiebeheer