Graven, en nog eens graven in Hilvarenbeek!

Al in 2010 werden in plangebied Gelderakkers II in Hilvarenbeek proefsleuven aangelegd waarin zes Merovingische grafkuilen en twee crematies werden aangetroffen. Aanvullend onderzoek om de grootte en begrenzingen ervan vast te stellen heeft echter nooit plaatsgevonden - tot nu, 12 jaar later. Deze opgraving overtreft alle verwachtingen met inmiddels al 135 graven waarvan elf crematies en 124 inhumaties!

Overzicht van het grafveld

Bijzonder is dat we het grafveld volledig kunnen onderzoeken en recente verstoringen ontbreken. Het grafveld zal vermoedelijk door vier of vijf families over vier à vijf generaties zijn gebruikt. Van een netjes gestructureerd grafveld waarbij de graven in rijen liggen is geen sprake. Veel grafkuilen liggen strak naast en soms ook over en door elkaar heen, maar er lijken wel enkele clusters herkenbaar.

Overzicht van de sporen

De overledenen kregen vaak bijzondere persoonlijke bijgiften mee: wapentuig voor de mannen; en fraaie kralensnoeren, mantelspelden en hangers voor de vrouwen en kinderen. Een gouden muntje werd nog wel eens meegegeven voor een goede overtocht naar het hiernamaals.

In het westen wordt het grafveld begrensd door een greppel waar de meeste graven precies haaks op of evenwijdig aan liggen. Deze greppel is over een lengte van bijna 200 m te volgen. In het uiterste zuidoosten van het plangebied ligt eveneens evenwijdig aan deze greppel een huisplattegrond, de enige van deze bijna 3 ha grote opgraving. Het is een relatief kleine rechthoekige en eenbeukige plattegrond, die in alle opzichten Merovingisch lijkt, maar helaas ontbreekt dateerbaar vondstmateriaal in de paalkuilen om dat te bevestigen.

Het Merovingische grafveld werd steeds omvangrijker naarmate de opgraving vorderde, maar het aantal andere sporen bleef beneden verwachting: naast deze ene huisplattegrond werden tot nu toe slechts sporen van kleine bijgebouwen en kleine concentraties paalkuilen en kuilen aangetroffen uit voornamelijk de IJzertijd en in mindere mate de Bronstijd.

Hieronder enkele van de vele prachtige vondsten, waaronder twee bloemfibula’s, glazen kralen, een lans en een bijl en een versierde aardenwerken pot!

Relatiebeheer