Hilvarenbeek presenteert archeologische vondsten

Rijke bijgiften in groot grafveld met 142 graven uit de 6e en 7e eeuw

Sinds begin maart 2022 vinden archeologische opgravingen plaats in Hilvarenbeek. Op woensdag 25 mei presenteren burgemeester Evert Weys en het opgravingsteam de bijzondere archeologische vondsten die tot voor kort onder de akkerlaag van de toekomstige wijk Gelderakkers 2 verborgen lagen.

Sporen van bewoning en begraving uit de Vroege Middeleeuwen

Zoals deskundigen vermoedden, bleek het gebied archeologisch bijzonder waardevol. Vooral de aanwezigheid van een compleet en goed bewaard Merovingisch grafveld met 142 graven is zeer uitzonderlijk. Veel graven bevatten daarnaast fraaie objecten zoals potten, zwaarden, kralensnoeren en zelfs enkele gouden munten en hangers. Zie ook eerdere berichten op deze webiste: Graven, en nog eens graven in Hilvarenbeek! en Opgravingen grafveld Hilvarenbeek live te volgen!

Op 25 mei, tussen 12.00 en 16.00 uur, organiseert de gemeente Hilvarenbeek, ADC ArcheoProjecten en adviesbureau ArchAeO een inloopdag voor inwoners van de gemeente en andere geïnteresseerden (zie voor meer informatie de website van de gemeente Hilvarenbeek). Maar voorafgaand aan deze inloopdag - van 11.00 tot 12.00 uur - is er een presentatie voor de pers, die van harte is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Deze perspresentatie vindt plaats op de opgravingslocatie: de hoek van de straten Wagenmaker / Schoenmaker in Hilvarenbeek (zie locatiekaartje).

De precieze locatie van de perspresentatie is aangegeven met een rood vierkant.

Programma voor de pers

  • Welkomstwoord burgemeester Evert Weys

  • Toelichting vondsten door projectleiders Niels Bouma (ADC ArcheoProjecten) en Fokko Kortlang (ArchAeO)

  • Enkele leerlingen van basisschool Kindcentrum de Driehoek, gelegen tegenover de opgraving hebben na eerdere rondleidingen nog enkele prangende vragen

  • Rondleiding langs de opgravingen

Tijdens het programma is voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Wilt u als pers graag aanwezig zijn bij de perspresentatie? Meldt u dan even aan via communicatie@hilvarenbeek.nl

Relatiebeheer