Graven onder de N616

In de zomer van 2019 werd er gewerkt aan de N616 bij Erp, waardoor er gelegenheid ontstond voor archeologisch onderzoek rondom het Raadhuis en de Sint-Servatiuskerk. Dit werd deels uitgevoerd door het ADC en deels door de archeologische werkgroep van Heemkundekring Erthepe. De resultaten van het onderzoek werden afgelopen dinsdag uit de doeken gedaan in een lezing door ADC collega’s Roderick Geerts en Arjan Ruiter. 

Archeoloog Roderick Geerts vertelt over de archeologisch opgraving in Erp

Tijdens het onderzoek van een traject rondom de kerk werd een deel van het oude kerkhof aangesneden en werden ruim veertig skeletten aangetroffen. Dit kerkhof bleek op z’n vroegst in de 15e eeuw in gebruik genomen te zijn en op basis van historische bronnen in de 19e eeuw in onbruik geraakt. Onderzoek van de skeletresten liet zien dat de meeste mensen een fysiek zwaar leven gehad hebben. 

Onderzoek van het kerkhof in Erp (foto ADC)

Enkele scherven en sporen die aan de dorpsgeschiedenis van Erp te relateren zijn, stammen uit de Karolingische periode. Echt herkenbare structuren en sporen van boerderijen zien we pas in de Volle Middeleeuwen. Deze lagen in die periode nog verspreid over het terrein. In de Late Middeleeuwen werd het terrein meer ingedeeld en werden de boerderijen gestructureerd om de kerk heen aangelegd. Deze perceelsgrenzen zien we nog terug in de huidige kavels en bebouwing.  

Documentatie van een middeleeuwse waterput (foto ADC)

De huidige weg is niet altijd een weg geweest: pas in de Nieuwe tijd lijkt er sprake te zijn van een doorgaande weg, rondom de kerk, door het centrum. Deze werd gedurende de tijd steeds plaatsvaster en beter verhard, van een zandpad en stoomtrambaan, naar de weg zoals die nu is. 

Lees meer in dit artikel in het BD!

Archeologisch onderzoek langs het tracé van de N616 (foto W. van Dijk)

Relatiebeheer