Karterend booronderzoek Zeeland: Staats Spaanse Linies

In Zeeuws-Vlaanderen liggen veel vestingwerken uit de tijd van de Nederlandse Opstand in de 16de en 17de eeuw. Deze staan bekend als de Staats Spaanse Linies. Sommige, zoals de versterkingen van Retranchement, zijn nog duidelijk herkenbaar.

Andere zijn afgebroken en bovengronds niet meer te zien. In 2008 zijn op diverse plaatsen boringen gezet om het historisch landschap meer herkenbaar en beleefbaar te maken. Een belangrijk doel van het onderzoek was het begrenzen en reconstrueren van de militaire constructies die zowel door de Spanjaarden als door de Staatsen zijn gebouwd.

De ligging van de forten en schansen was op voorhand globaal bekend van oude kaarten. Drie groepen militaire werken zijn bestudeerd: de verdedigingswerken van het Land van Cadzand, van de linie van Oostburg en van de Passageulelinie. Door intensief booronderzoek zijn de maten en de vorm van grachten, dijken en wallen nauwkeurig in kaart gebracht. Hieronder is een reconstructie van het voorwerk, de bijbehorende grachten en de liniedijk van Fort Neijevelt weergeven.

Staats Spaanse Linies - Fort Nijeveld