Nieuws & Opinie

17-12-2018. Westfriese boeren verzorgden in de Bronstijd samen weloverwogen de inrichting van het landschap
Meer lezen ›

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

De conservering van een bronzen schaal en schenkkan

In 2012 werd tijdens de opgraving van een Romeins grafveld in het Rivierengebied een spectaculaire ontdekking gedaan. Het prachtige bronzen vaatwerk dat daarbij gevonden is, werd door specialisten van het ADC Conserveringslab geconserveerd en gerestaureerd.

In een van de graven werd een houten sarcofaag aangetroffen met daarin meerdere grafgiften en bijzettingen. In een vierkant kistje midden in de sarcofaag lagen verbrande crematieresten met direct daarop een ijzeren schaar en een scheermes, bot van een dier en een bronzen oorlepel. Naast het kistje lagen aan één zijde de brandresten met daarbovenop een grote bronzen schaal met gedraaide voet. Aan de andere zijde stonden twee vierkante glazen flessen, een geribde glazen kom, een bronzen oinochoë (schenkkan) en een bronzen patera (schaal met handvat). Bovenop het sarcofaagdeksel waren nog twee kruiken en twee schaaltjes terra sigillata gezet, met in een van hen een bronzen lepeltje rechtop. De sarcofaag had vermoedelijk scharnieren of handvaten van ijzer en een stoffen bekleding.

De metalen vondsten waren in slechte staat. Ze zijn door het ADC Conserveringslab onderzocht, geconserveerd en gerestaureerd. Voorzichtig is de dikke aangekoekte laag corrosie weggehaald, waarna steeds meer decoraties aan het licht kwamen en de technische details konden worden bestudeerd. De schenkkan is met een fraaie Bacchuskop met kraag gedecoreerd. De ramskop op de steel van de plengschaal heeft versierde horens. De steel, ooit gesoldeerd maar weer losgelaten door het lange verblijf in de bodem, is weer aan de schaal gemonteerd. Het bronzen vaatwerk blijft zo voor latere generaties bewaard.

Geconserveerde bronzen oinochoë en patera © ADC

Bronzen patera (boven) en oinochoë (onder) © ADC