Nieuws & Opinie

19-10-2018. Toekenning SIM-subsidies archeologie 2018
Meer lezen ›

08-10-2018. Versterking Houtribdijk: hightecharcheologie op de bodem van het Markermeer
Meer lezen ›

26-09-2018. Publieksopgraving Katwijk Zanderij is begonnen
Meer lezen ›

Fysische geografie

Fysisch geografisch onderzoek richt zich op patronen in het landschap.

Fysisch geografen van ADC ArcheoProjecten bestuderen de bodem tijdens booronderzoeken, proefsleufonderzoeken en opgravingen en hebben veel ervaring met het nemen van monsters voor verder specialistisch onderzoek.

Door het bestuderen van de sedimenten in de ondergrond en het bestuderen van kaarten en literatuur wordt vastgesteld welke processen een rol hebben gespeeld bij de vorming van het gebied. Ook kan er een idee worden geschetst van de ouderdom van de sedimenten. Op basis van deze informatie kan er een reconstructie worden gemaakt van het landschap zoals dat er in vroegere tijden heeft uitgezien. Deze reconstructie kan worden verfijnd door dateringen  via OSL en AMS 14C.

Ook worden onderzoeksmethoden als korrelgrootte en sediment  (organisch gehalte, CaCO3) analyses, diatomeeën onderzoeken en micromorfologie (slijpplaat) ingezet om het beeld van het landschap te verduidelijken en van meer detail te voorzien.

U kunt onze specialisten vinden door gebruik te maken van de zoekbox of door de zoekfunctie op de personeelspagina te gebruiken.

Meer weten over de disciplines waarbij fysische geografie wordt ingezet? 

Kijk maar eens onder micromorfologie, archeobotanie en landschapsarcheologie!

Romeinse weg op AHN © ADC

Het slaan van monsterbakken ©ADC