Samengaan VUhbs en ADC

We hebben vandaag heel mooi nieuws! Na enkele maanden van intensieve gesprekken kunnen we vandaag bekendmaken dat VUhbs en ADC voortaan één gezamenlijk archeologiebureau gaan vormen. De veranderingen in het archeologisch speelveld in de afgelopen jaren vragen om een inhoudelijk sterk bedrijf met gespecialiseerde kennis dat flexibel kan inspelen op de vragen uit de markt. In de gesprekken zijn we er wederzijds overtuigd van geraakt dat een combinatie van onze bedrijven deze positie in de markt kan innemen.

 

Beide bedrijven hebben de afgelopen periode gemerkt dat de wereld waarin archeologische bedrijven moeten opereren veranderd is. Bedrijven moet groter worden om complexe projecten aan te kunnen, veel expertise in huis hebben om afgewogen adviezen te kunnen geven maar ook flexibel kunnen denken. Voor het ADC een reden om in is de afgelopen periode zeer nadrukkelijk op zoek te gaan naar mogelijkheden om haar positie in de markt te versterken. In deze zoektocht zijn ADC en VUhbs elkaar tegengekomen. VUhbs was daarbij op zoek naar een sterke partner om grotere en complexe opdrachten te kunnen blijven uitvoeren. Het acquireren van deze projecten is namelijk de afgelopen jaren steeds professioneler geworden en vraagt om een stevige investering in tijd en kosten. Uiteindelijk hebben de gesprekken geleid tot een overname van VUhbs door ADC.

 

We denken dat de ondernemingen elkaar perfect aanvullen. Beiden hebben we een mooie prospectie tak die we graag willen uitbreiden. VUhbs heeft bijzondere regionale expertise vooral in het rivierengebied en in het zuiden van het land. Het ADC opereert landelijk met grotere projecten in de volle breedte van de archeologie en heeft aanvullend op VUhbs ook expertise in de vroege prehistorie (steentijd) en stadskernonderzoek. Waar ADC een sterke infrastructuur heeft met eigen veldsystemen, deponering en een adviestak is VUhbs wendbaar en flexibel met (veld) archeologen die vaak hun eigen specialismen meebrengen. Wij geloven dat we samen een hele sterke combinatie kunnen vormen. Hiermee bevestigen we onze positie als een van de grootste Archeologische bedrijven in Nederland. We hebben alles in huis om onze opdrachtgevers een breed en concurrerend dienstenpakket te kunnen aanbieden en denken op termijn nog verder te kunnen groeien.

 

Vanaf vandaag gaan we met elkaar de nieuwe organisatie vormgeven. Het vertrek van de Vrije Universiteit als aandeelhouder betekent dat we de naam VU niet meer kunnen gebruiken. Er is daarom gekozen om de naam te wijzigen naar ADC Beesd. Ook betekent dit dat de kantoorruimte in Amsterdam niet meer gebruikt zal worden. Het VUhbs team in Amsterdam zal naar de ADC-locatie in Amersfoort verhuizen, voor het VUhbs team in Beesd zal vooralsnog niet al te veel gaan wijzigen. De grote uitdaging voor ons allemaal is nu om ook echt een gezamenlijk bedrijf te gaan vormen. We willen starten met het oprichten van een aantal werkgroepen. Zo willen we kijken of we elkaar in de periodeteams kunnen vinden en hoe we samen projecten kunnen bemensen. Maar er zijn ook veel praktische zaken zoals hoe we het veldwerk vormgeven (veldautomatisering), welke databases we gebruiken hoe we deponering vormgeven en nog veel zaken zodat we het beste van beide bedrijven samen kunnen brengen. Daarbij gaan we er ons uiterste best voor doen om ervoor te zorgen dat we geen onderscheid gaan maken tussen bloedgroepen en zo snel mogelijk samen willen werken aan onze gemeenschappelijke passie: mooie archeologie!

Relatiebeheer