De goot naar het kanaal van Corbulo

De afgelopen weken zijn onze collega’s in opdracht van Vliethaven BV en onder directievoering van Green Archaeology in Leidschendam aan de slag gegaan om daar het kanaal van Corbulo te lokaliseren en te onderzoeken. Dit beroemde kanaal werd omstreeks 50 na Chr. op bevel van Romeins generaal Gnaius Domitius Corbulo door militairen aangelegd en verbond de Rijn en de Maas met elkaar.  

De zoektocht was een succes! Het traject van het kanaal werd gevonden. Er werd een grote hoeveelheid beschoeiingspalen aangetroffen, en sporadisch ook wat aardewerk. Maar het meest interessante waren de perceleringsgreppels, die vanuit het achterland richting het kanaal liepen.

In één van deze greppels werd aan het einde ervan een houten goot aangetroffen. Hij was gemaakt van een holle boomstam, afgedekt door planken en vastgezet met staand en liggend hout. Deze goot ligt bovenop de oudste fase van het kanaal.

Hoewel deze oudste fase dateert in de Romeinse tijd, weten we niet precies wanneer het kanaal begon dicht te slibben. De afvoergoot moet dateren uit een periode dat het kanaal smaller en ondieper was, of misschien zelfs geheel in onbruik was geraakt. Of de goot dus nog Romeins van oorsprong is, of wellicht vroegmiddeleeuws, gaan we verder onderzoeken.

Relatiebeheer