De diepte in: archeologisch onderzoek in Almere Oosterwold

Archeologisch onderzoek in Almere Oosterwold met een grote mechanische boor. Foto ADC

ADC ArcheoProjecten is gestart met het grootschalig archeologisch onderzoek in Almere Oosterwold. Het onderzoek is een gecombineerd boor- en proefsleuvenonderzoek waarbij afwisselend de meeste optimale opsporingsstrategie wordt ingezet om het landschap, de bewoning en activiteiten uit met name de prehistorie in dit bijzondere gebied in kaart te brengen. De komende periode tot in 2023 wordt het archeologisch onderzoek gefaseerd uitgevoerd.

Op elk toekomstig te ontwikkelen veld starten we met een verkennend booronderzoek. Met grote mechanische boormachines worden boringen gezet tot soms wel 9 meter diepte. Het doel van dit onderzoek is om aard en archeologische potentie van het toenmalige landschap vast te stellen. Per boring worden meters dikke pakketten veen en klei en het pleistocene zand in kaart gebracht en onderzocht op geschiktheid voor bewoning en activiteiten in met name de prehistorie.

Het archeologisch onderzoek bij Almere Oosterwold. Foto gemeente Oosterwold

Het onderzoeken van de archeologische boorkern. Foto: gemeente Oosterwold

Gedurende de prehistorie bestond het grondgebied van Almere Oosterwold uit een iets glooiend dekzandlandschap. Door dit gebied stroomde de rivier de Eem. Vanaf de Late Steentijd veranderde dit gebied onder invloed van de zeespiegelstijging geleidelijk in een uitgestrekt, waterrijk gebied rondom deze Eemstroom. Gaandeweg worden ook diverse zijtakken en nevenstromen gevormd. Aan weerszijden van de stroomgeulen en nevengeultjes vormden zich goed ontwikkelde oeverwallen. Dit waren hogere, drogere zones langs de geul. Het was dus een rijk gebied voor bijvoorbeeld jacht en kort of langduriger verblijft voor groepen van jagers-verzamelaars en eerste boeren van de Swifterbantcultuur.

Meer weten? Kijk op Archeologisch onderzoek in Oosterwold gaat verder  | Maak Oosterwold of Erfgoedhuis Almere | Almere | Facebook

Behalve met boringen wordt de bodem bij Almere Oosterwold ook met archeologische proefsleuven onderzocht. Foto: ADC

Relatiebeheer