Memento Mori: graven onder het Plechelmusplein

In opdracht van de Gemeente Oldenzaal heeft ADC ArcheoProjecten in samenwerking met RAAP Archeologisch Adviesbureau BV tussen september 2011 en februari 2013 een archeologische opgraving uitgevoerd voor het plangebied rond de St. Plechelmuskerk. Er bevond zich onder het plein een grotendeels intacte begraafplaats die ruim 1000 jaar lang (tussen de 8e en 19e eeuw) door inwoners van Oldenzaal en omgeving is gebruikt om hun doden te begraven.

Tweehonderd skeletten

In totaal zijn 2750 individuen gedocumenteerd, waarvan er tweehonderd op aanwijzingen van een fysisch antropoloog zijn geselecteerd voor uitgebreid onderzoek, waaronder populatieonderzoek en DNA- en isotopenanalyse. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Skeletloket.

Door een combinatie van verschillende bioarcheologische methoden en technieken toe te passen op de op te graven populatie is een voor Nederland unieke dataset aan informatie gegenereerd. Op basis hiervan is een gedetailleerd beeld gecreëerd van een historische Nederlandse populatie waar maar weinig andere bronnen over beschikbaar zijn.

Op 19 december 2016 werd het boek “Memento Mori” - de 21e ADC Monografie waarin het hele onderzoek van de begraafplaats op het Plechelmusplein is beschreven – aan de gemeente Oldenzaal aangeboden.

Opgraving Oldenzaal      Opgraving Oldenzaal

Oer-Oldenzaler

Het onderzoek bood ook de unieke gelegenheid om matches te zoeken tussen DNA van de skeletresten en de hedendaagse inwoners van Oldenzaal: het onderzoek naar de ‘Oer-Oldenzaler’. Daaruit is gebleken dat het DNA van tien huidige Oldenzalers kon worden gelinkt aan drie van de onderzochte individuen van de begraafplaats. De oudste van deze individuen is begraven tussen 1444 en 1829. De resultaten van dit onderzoek werden in juni 2016 gepresenteerd door de ADC-projectleider Gavin Williams en de onderzoekers van Skeletloket. De gehele presentatie (van de Stad Oldenzaal) staat op Youtube en is hieronder te bekijken.

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: