Onderzoek van twee kloosters in Brielle

ADC ArcheoProjecten voert op dit moment in Brielle archeologisch onderzoek uit naar twee voormalige kloosters aan de Burgemeester van Sleenstraat, het Catharinaklooster en het Cellebroedersklooster. In de Middeleeuwen telde Brielle zeven kloosters: vijf binnen de vesting en twee erbuiten.

Waar ooit een school stond liggen nu de restanten van het middeleeuwse St. Catharinaklooster zichtbaar in het veld en zijn de archeologen volop aan het werk. Op deze locatie wil de gemeente 21 woningen bouwen, het project ´heeren van maerlant´.Voordat de bouw kan starten wil de gemeente de locatie van het klooster goed onderzoeken. Wethouder André Schoon: “Religieus erfgoed is ook belangrijk voor Brielle. Binnen de vesting stonden in de middeleeuwen vijf kloosters, op vele plekken zijn de resten van de kloosters en het kloosterleven nog onder de grond aanwezig. We willen de bijzondere vondsten graag goed conserveren en op termijn tentoonstellen in het Historisch Museum.” In totaal zal het onderzoek ongeveer 10 weken in beslag nemen.

Resultaten

Het onderzoek op het voormalige terrein van het Catharinaklooster vordert gestaag. Het centrale kloostergebouw is al vrijwel volledig opgegraven, met verrassend mooie resultaten. Zo is de binnenindeling grotendeels compleet; er is een groot aantal zuilen aangetroffen, en diverse kamers met verschillende vloerniveaus. Tegen het gebouw zijn later nog meerdere aanbouwen geplaatst. Zowel binnen als buiten het hoofdgebouw zijn diverse beerputten aangetroffen waar mooie vondsten in zijn gedaan. Nadat het klooster is gesloten heeft er nog een brouwerij gestaan. Ook hiervan zijn restanten terug gevonden.

Opgraving Brielle ADC

Vondst van de week en open dag

Elke vrijdag wordt de belangrijkste bodemvondst tentoongesteld in de hal van het Historisch Museum Den Briel. Op woensdagmiddag 16 maart 2016 is er een open dag. Iedereen is van 15 tot 18 uur van harte welkom bij de opgraving van het Catharinaklooster. Het archeologisch onderzoek is te volgen op www.brielle.nl, op twitter via @ArcheoBrielle en op YouTube via catharinakloosterbrielle.

De opgravingen vinden plaats In opdracht van de Gemeente Brielle door The Missing Link en ADC ArcheoProjecten.

 

Terug naar overzicht


Reacties (2)

 1. Barend van Zijll:
  Geplaatst op maandag 11 juli om 13:13

  Is er zaterdag (16-7) nog iets te zien op de archeologische locatie?
  M vr gr,
  Barend

 2. Administrator:
  Geplaatst op maandag 11 juli om 16:24

  Hallo Barend, de opgraving is inmiddels afgelopen dus er is archeologisch niet veel meer te zien.


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: