Tentoonstelling over gezichtsreconstructie Drechtje en Bronstijd in West-Friesland in Huis van Hilde

Gedeputeerde Jack van der Hoek opent woensdag ‘Blik op de Bronstijd’, de nieuwe tentoonstelling in Huis van Hilde. Middelpunt is ‘Drechtje’, het skelet dat tijdens het archeologisch onderzoek bij de N23/Westfrisiaweg is opgegraven door ADC ArcheoProjecten o.l.v. Wouter Roessingh samen met Archol. Maja d’Hollosy heeft het gezicht gereconstrueerd en Huis van Hilde heeft daarmee een nieuwe mensfiguur voor in de vaste presentatie na afloop van de tentoonstelling.

Het skelet, in de gemeente Drechterland ontdekt, is van een jonge vrouw uit de Bronstijd. Ze is liggend op haar rug begraven, met de handen voor de borst gevouwen. Ze was vermoedelijk tussen de 20 en de 24 jaar oud toen ze stierf, 1,60 meter lang en had schoenmaat 36. Het is niet duidelijk wat de doodsoorzaak is geweest; het skelet vertoont geen sporen van verwondingen of ziektes. Het was nog goed intact, bijzonder omdat op die plek wegens ruilverkaveling en agrarische activiteiten heel veel is (af-)gegraven. Drechtje lag op slechts 30 tot 40 centimeter diepte in kalkrijke bodem.

Op basis van de schedel is een gezichtsreconstructie gemaakt. De tentoonstelling presenteert het verhaal van de opgraving, de reconstructie van het gezicht en aspecten van het leven in de Bronstijd. De nieuwe mensfiguur Drechtje draagt kleding en attributen uit de Bronstijd.

De eerste drie lezingen van de nieuwe lezingencyclus ‘Hildes Universiteit’ zijn thematisch verbonden met de tentoonstelling:

Woensdag 9 maart 2016 Maja d’Hollosy; De reconstructie van Drechtje.
Woensdag 6 april 2016 Wilko van Zijverden; De stormvloed van 1742 v.Chr. en het ontstaan van West-Friesland.
Woensdag 11 mei 2016 Wouter Roessingh; Opgravingen in het tracé van de N23-Westfrisiaweg en de vondst van Drechtje.

‘Blik op de Bronstijd; West-Friesland door de ogen van Drechtje’, 25 februari t/m 26 juni 2016. www.huisvanhilde.nl

Opgraving skelet N23 Westfrisiaweg

Reconstructie gezicht Drechtje

 

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: