IJsselkogge veilig in conserveringsstation in Lelystad

Het middeleeuws koggeschip wordt dag en nacht nat gehouden

De IJsselkogge die 10 februari succesvol gelicht is uit de IJssel bij Kampen, is afgelopen vrijdag in het tijdelijke conserveringsstation van Batavialand, locatie Nieuw Land, in Lelystad geplaatst. Het middeleeuws koggeschip wordt dag en nacht nat gehouden en de luchtvochtigheid in het station wordt nauwkeurig in de gaten gehouden.

Vorige week is de IJsselkogge over het water naar Lelystad getransporteerd. Vrijdag werd zij met kanonschoten en onder toeziend oog van de burgemeester Koelewijn van Kampen en burgemeester Horselenberg van Lelystad welkom geheten in Flevoland. Het schip is met frame en al op een mammoettrailer het conserveringsstation ingereden, waar zij de komende periode zal worden onderzocht.

Allereerst wordt bekeken of de staat van het wrak zodanig is dat deze – voorzichtig- kan worden gedroogd. Namens Stichting Batavialand zal de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met Rijkswaterstaat hierover een besluit nemen. Dit onderzoek duurt tot juni 2016. Conservering duurt vervolgens zo’n drie jaar.

Tot 1 april 2016 zal het conserveringsstation niet toegankelijk zijn voor het publiek. Daarna zullen er beperkt, op vaste data en tijden, tours georganiseerd worden. Op termijn zal een publiekssluis gerealiseerd worden, zodat bezoekers het conserveren van de IJsselkogge live kunnen volgen.

Het onderzoek en de lichting van de IJsselkogge zijn uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat door een multidisciplinair team van archeologen van ADC ArcheoProjecten, duiktechnici van Baars CIPRO en bergingsspecialisten van HEBO Maritiem, gebundeld in de Combinatie Isalacogghe.

Het conserveringsonderzoek en de conservering zullen worden uitgevoerd door Stichting Batavialand, een samenwerking tussen Bataviawerf, Nieuw Land Erfgoedcentrum en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Scheepsarcheologie.

IJsselkogge in conserveringsstation Lelystad

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie





Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: