NIEUWS: Merovingisch grafveld in Oosterdalfsen gevonden

In Oosterdalfsen is, in de buurt van het grote grafveld van de Hunebedbouwers dat eerder al in het nieuws kwam, ook een klein grafveld uit de Merovingische periode (tweede helt 5e en/of begin 6e eeuw) ontdekt. Dit grafveld is ongeveer 1500 jaar oud en eveneens een primeur voor Overijssel. Er zijn 8 graven ontdekt.

In de graven hebben archeologen bijzondere bijgiften aangetroffen. Een man was begraven in een houten kist samen met zeer veel bijgiften. Een ijzeren ketel, een glazen drinkfles, een umbo (schildknop), lanspunten, een bijl, meerdere fibulae en een zwaard behoren tot de vondsten. In een vrouwengraf werden onder meer vier mantelspelden en een ketting van barnstenen en glazen kralen aangetroffen. Aan twee andere doden is een sax (slagwapen) meegegeven in het graf.

De graven zijn allen gedocumenteerd en leeggehaald. De fragiele vondsten zijn overgebracht naar het conserveringslaboratorium van ADC ArcheoProjecten waar ze worden schoongemaakt, geconserveerd en nader onderzocht. De archeologen proberen nu het verhaal achter dit kleine grafveld te reconstrueren en de vragen wie hier is begraven en waarom te beantwoorden.

In het najaar worden de vondsten aan pers en publiek gepresenteerd door de gemeente Dalfsen, The Missing Link en ADC ArcheoProjecten. Zo hebben de archeologen de kans om eerst het onderzoek rond deze bijzondere vondst af te ronden.

Noot voor redactie:
Verdere informatie of beeldmateriaal is niet beschikbaar. Zodra de conserveringswerkzaamheden en het eerste onderzoek zijn afgerond, wordt de pers op de hoogte gesteld.
Meer informatie: L. Westerkamp, team communicatie gemeente Dalfsen, telefoon (0529) 48 83 21.

Download hier het persbericht van de gemeente Dalfsen.

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: