NIEUWS: Mysterieuze schijven Late Bronstijd in Huis van Hilde

Tot 27 maart 2015 zijn in de nieuwe aanwinstenvitrine van Huis van Hilde mysterieuze prehistorische vondsten te zien. De doorboorde schijven en conische objecten van aardewerk zijn tijdens opgravingen bij de N23-Westfrisiaweg ontdekt en stellen archeologen voor een raadsel. Wie denkt te weten waar ze voor zijn gebruikt, kan meedoen met een prijsvraag.

Opgravingen langs de N23
De schijven zijn opgegraven langs het tracé van de N23 Westfrisiaweg, een nieuwe verbinding tussen Alkmaar en Enkhuizen. In opdracht van de provincie Noord-Holland werkt bouwbedrijf Heijmans de komende jaren aan de realisatie van de N23 Westfrisiaweg. Voordat het daadwerkelijke werk aan de weg begint, vindt onder andere archeologisch onderzoek plaats. Hiermee zorgt de provincie dat er geen belangrijk archeologisch materiaal verloren gaat tijdens de werkzaamheden. Bij Hoogkarspel troffen de archeologen in greppels uit de Late Bronstijd (1100-800 v. Chr.) naast potten, bekers, schalen, en aardewerken lepels deze schijven aan. Het is niet bekend waar ze voor hebben gediend. Zie ook de website bronstijdwestfriesland.nl 

 

Prijsvraag

Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de vitrine in museumcafé Hildes Heerlykhyd (entreebewijs niet nodig) en meedoen met een prijsvraag (tot 27 maart 2015). De meest plausibele verklaring wordt beloond met een verrassingspakket; de winnaar wordt 27 maart bekend gemaakt via de website.

 

Vondst van de maand

De Vondst van de Maand is een maandelijks terugkerende activiteit in Huis van Hilde; er is ook elke maand een lezing over de betreffende vondst en een toepasselijk gerecht in het museumcafé.

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: