Pot van 3500 jaar oud gevonden in Veldhoven

Pot van 3500 jaar oud gevonden in Veldhoven

08-09-2012 - In Veldhoven is een pot van minstens 3500 jaar oud ontdekt. Dit gebeurde tijdens archeologisch onderzoek op de plaats waar de gesloopte basisschool de Verrekijker stond, aan de Sterrenlaan.

De pot is compleet, was gemaakt van opvallend ruw aardewerk en lag in een kuil. De vondst uit de Bronstijd wordt geconserveerd en komt in het Provinciaal Depot in Den Bosch.

Mogelijk offer

Het gaat zeker niet om een urn waarin crematieresten zijn verzameld. Wel lijkt het erop dat de pot met opzet in de grond is begraven, misschien als offer.

Er werden verder sporen van ingegraven palen, enkele aardewerkscherven uit de IJzertijd (ca. 800-50 voor Chr.) en sloten uit de Middeleeuwen (ca. 1200 na Chr.) aangetroffen. Op de historische plek komt een gebouw voor diverse verenigingen en instellingen.

'Hilversumcultuur'

Archeologen brengen de pot in verband met de zogeheten ‘Hilversumcultuur’. Dergelijke potten hebben versieringen die zijn aangebracht met het indrukken van de vingertop op de rand en schouder van de potten.

De Hilversumcultuur is in Europa beroemd geworden dankzij eerdere opgravingen in Veldhoven. In de jaren vijftig kwamen toen de grafheuvels van Toterfout - Halve Mijl boven water.

Bron: Omroep Brabant 8 sept 2012

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: