Skelet uit de 80-jarige oorlog gevonden in Coevorden

Skelet uit de 17e eeuw gevonden in Coevorden

COEVORDEN - 13-03-2012. Bij archeologische opgravingen in Coevorden is het skelet gevonden van een jonge soldaat uit de 17e eeuw. Het geraamte werd in een eiken kist aangetroffen op de bouwlocatie aan de Haven. Het gaat waarschijnlijk om een jongeman die aan de gevolgen van een schotwond in zijn buik is overleden. Tijdens de 80-jarige oorlog en rond 1672 werd er zwaar gevochten in de vesting Coevorden. De opgraving is gedaan door het Archeologisch Dienstencentrum Amersfoort.

"Bijzondere vondst"
Stadsarcheoloog Jan Molema noemt de vondst van het goed bewaarde skelet bijzonder. Volgens Molema zijn er in Coevorden in 2004 ook vijf graven gevonden, vermoedelijk van soldaten. Die skeletten waren vrijwel geheel vergaan.

Voormalige vestingstad
De voormalige vestingstad Coevorden is in het verleden vele malen belegerd en veroverd. Mede daardoor zijn er in het verleden al eerder bijzondere archeologische vondsten gedaan, waaronder helmen uit de 80-jarige oorlog, dolken en kanonskogels. De gemeente wil de bijzondere vondsten in de toekomst exposeren.

Bron: website RTV Drenthe. Op deze website kunt u ook een interview beluisteren met de projectleider Niels Bouma.

Opnamen van de vondst worden uitgezonden op 13 maart 2012 op RTV Drenthe na 1800 uur, en in Hart van Nederland tussen 1900 en 1930 uur.

 Bekijk ook meldingen van de vondst door andere media op GoogleNews.

Terug naar overzicht


Reacties (0)


Geef een reactie

Toegestane tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: